Werkzaamheden

Met z’n allen zijn we dagelijks bezig met allerlei zaken die op een boerderij heel gewoon zijn. Er is altijd voldoende werk en door de vele verschillende werkzaamheden en daardoor mogelijke keuzes, zit er veel afwisseling in de week en er is voor elk wat wils.

Buitendieren

Buitendieren

Alle dieren die buiten lopen zoals de koeien, paarden, ezels, geiten, schapen en eenden worden elke dag door twee hulpboeren gevoerd. Hiervoor hebben we een schemabord gemaakt waar precies m.b.v. foto's, pictogrammen en tekst op staat wat en hoe er gevoerd moet worden. Zo kan er niets vergeten worden en is de taak prima over te nemen door een ander.
Verder worden elke week de stallen schoongemaakt en krijgen de dieren de nodige verzorging en natuurlijk een knuffel of een aai op zijn tijd.

Buitendieren

Buitendieren

Alle dieren die buiten lopen zoals de koeien, paarden, ezels, geiten, schapen en eenden worden elke dag door twee hulpboeren gevoerd. Hiervoor hebben we een schemabord gemaakt waar precies m.b.v. foto's, pictogrammen en tekst op staat wat en hoe er gevoerd moet worden. Zo kan er niets vergeten worden en is de taak prima over te nemen door een ander.

Verder worden elke week de stallen schoongemaakt en krijgen de dieren de nodige verzorging en natuurlijk een knuffel of een aai op zijn tijd.

Natuuronderhoud

Natuuronderhoud

Sinds 2010 hebben we een contract afgesloten met Staatsbosbeheer.
Wij helpen hen met het onderhouden van natuurgebieden in de regio Haaksbergen. Zo kappen we indien nodig bomen en snoeien de houtwallen. Als tegenprestatie mogen we het hout meenemen en verwerken we dit op de boerderij tot openhaardhout. We gaan dus elk jaar tussen oktober en april enkele keren per week het bos in om te snoeien te zagen. Pauzeren met warme chocolademelk, brood en soep doen we in onze eigen schaftkeet.

Houtwerkplaats

Houtwerkplaats

In de houtwerkplaats wordt het hout wat we uit het bos meenemen, verwerkt tot openhaardhout. Als eerste wordt het gezaagd, dan gekloofd en tot slot opgestapeld zodat het kan drogen. De machines die we hiervoor gebruiken zijn goed beveiligd. Het hout verkopen we het hele jaar door aan mensen in de buurt. Soms bezorgen we het aan huis, maar meestal komen de klanten het zelf op de boerderij halen. Ze drinken dan een kop koffie in de Delle terwijl wij de aanhanger volpakken. Naast het verwerken van openhaardhout, timmeren we wanneer we voldoende tijd hebben ook voederhuisjes, vogelhuisjes, dienbladen op bestelling of voeren we reparaties uit.

Kippenhok

Kippenhok

Sinds 2007 hebben we een aangepast kippenhok. Ook in het kippenhok is een map aanwezig waar precies in staat wat er gedaan moet worden. Zo voeren we de kippen, halen de eieren uit, maken deze schoon en doen ze in een doosje. Eén keer per week worden alle legnesten schoongemaakt. Twee keer per week bezorgen wij, de hulpboeren, bij een aantal gezinnen eieren aan huis en bij bedrijven in Haaksbergen.

De Delle

De Delle

Ook moet er natuurlijk zoals op elke boerderij huishoudelijk werk gebeuren. Op de Delle verzorgen we met of zonder hulp de koffie en thee, doen we boodschappen, dekken we de tafel, koken we iets lekkers voor bij de lunch, bijvoorbeeld soep van eigen groente en vlees of bakken we een ei van eigen kippen. We wassen de gebruikte was, repareren de overalls en vouwen de handdoeken. Ook is strijken van theedoeken een favoriete klus en verzorgen we koffie en thee met iets lekkers voor mensen die op bezoek of voor een excursie komen.

Paardrijden

Paardrijden

Iedereen die wil, krijgt eenmaal per week individueel paardrijles op ons fjordenpaard Fabiëlle. Onder professionele begeleiding van Hester leren de hulpboeren het stappen, draven, halt houden en galopperen met een paard. Natuurlijk staat plezier voorop en kijkt Hester per hulpboer wat de mogelijkheden zijn. Om wat te variëren worden ook regelmatig figuren gereden, rijden ze tussen pionnen door en doen ze gymnastiekoefeningen. Van haar leren ze ook hoe je een paard of ezel moet verzorgen en de stal schoon moet houden. Inmiddels rijden alle hulpboeren met heel veel plezier.

Tuin en kas

Tuin en kas

Naast alle dieren hebben we ook een grote moestuin en een tuinkas. We schoffelen, snoeien, poten en oogsten. Dit zijn belangrijke taken in het voorjaar en de zomer. De groentes en het fruit dat we oogsten gebruiken we het hele jaar door bij de maaltijden in de Delle. Verder maken we plantenbakken, bloemstukken, kerstbakjes en voederkransen. Dit alles voor de verkoop, voor onszelf of om iemand cadeau te geven.

Koeien verzorgen

Koeien verzorgen

We hebben een mooi aantal Brandrode koeien. Deze lopen zomers in de wei rondom de boerderij en in de winterperiode staan ze in de Schöppe (koeienstal). De hulpboeren zorgen er met heel veel plezier voor dat ze het hele jaar goed worden verzorgd. Ze krijgen dagelijks oud brood, "groenteafval” en kuilvoer. Ook wordt de stal uitgemest en krijgen de koeien en kalfjes de nodige aandacht.

Onderhoud

Onderhoud

Samen onderhouden we ook zoveel mogelijk de gebouwen, machines en materialen, repareren en schilderen we allerlei benodigdheden (voerbakken voor de dieren, een konijnenhok, veiligheidskastjes over de verschillende stopcontacten etc.) Het erf wordt goed onderhouden. Blad ruimen met de bladblazer, grasmaaien en het erf wordt geveegd met de veegmachine.

Creatieve activiteiten

Creatieve activiteiten

Hoewel de werkzaamheden op onze boerderij in het teken staan van het verzorgen van de dieren, het onderhouden van het erf en de gebouwen en alles rondom het verwerken van openhaardhout en natuuronderhoud is er sinds enkele jaren ook met regelmaat tijd om één op één of in de vorm van een workshop creatief bezig te zijn. Zo worden er in de timmerwerkplaats allerlei zinvolle dingen van hout gemaakt, denk daarbij aan voederhuisjes, vogelhuisjes, eiken dienbladen of een schoolbord. Worden er in de kas bloemstukjes gemaakt en ook in de educatieruimte is men wekelijks bezig met het maken van allerlei dingen voor de verkoop, bijvoorbeeld een prikbord van stof, een mooie verpakking voor een fles wijn of versierde glaasjes voor de kaarsjes op het terras. Daarnaast bakken we graag en met enige regelmaat allerlei lekkers voor de mensen die ons bezoeken of een bestelling plaatsten. Dus voor iedereen die op zoek is naar een leuk en origineel cadeautje, iets lekkers bij de koffie of hout voor de kachel; kijk eens in ons winkeltje of kijk op deze website bij het kopje verkoop.


© 2019 - 2020 Erve Meyerinkbroek
Ontwerp & ontwikkeling maatwerk Wordpress site door: Webdegelijk
flagsmartphoneclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram